BTGport.net

Питања и примједбе

niko ne objasnjava sta je to domen

Postovani, Sve ste plasirali kao da svi znamo sve, a mnogi od nas su tabula rasa za ovu problematiu. Azto je korisno imati domen i cemu sluzi? Р.С.

Домен је једноставно речено, име или адреса једног Веб сајт. Исто као што ваша кућа или стан имају своју јединствену адресу где те поштар може наћи да ти уручи пошту, тако је има и свака постојеца вебсите. Домен као такав је креиран ради лакоће коришћења, за људску употребу. Адресе које компјутери користе су нумеричке и обично се називају ИП адреса или Интернет Протокол адреса.

ИП адреса је подељена у 4 серије бројева са тацкама између. Пример ИП адресе је 188.40.73.104, и као што можете видети та форма би била тешка за свакотребну употребу. Из тог разлога се креирао Domain Sistem. Много се лакше сетити веб сајта btgport.net него се сетити бројева као ови горе, јел тако?

На интернету су милиони адреса зато је практично имати систем по којем ће свака бити посебна и препознатљива. Домен увек почиње са "http://" сто је скраћеница за "хипертект трансфер протоцол", или да поједноставимо: веб страница. Да би се стигло на Веб Страницу, нормално користимо Веб Бровсер или претраживач као сто су: Мицрософт Интернет Екплорер, Мозила Фирефок, Флоцк, Гоогле Цхроме да набројим најпознатије.

Име странице је осетљиво на мала и велика слова, и обично се користе мала. Највише употребљавани наставци су. com,. net, org. Наставци исто тако имају специфичности државе у којој се региструјете, ако је то ваш избор као сто су. dе за Њемацку,. rs за Србију и тако даље.

.comм је наставак којем свака озбиљнија страна тежи, јер их има највише и роботи их најлакше нађу. Зашто стално спомињем роботе? Па зато што ви ако се већ трудите да направите страницу, вјероватно желите и да ту страницу неко нађе. Све зависи од ваше амбиције и намере. Странице са .com се најбрже тагују.

Могуће је имати више страница са истим именом а разлицитим наставком. Из тог разлига, јаке компаније обично обезбеде право на све могуће наставке за своју страницу, поготову ако су присутни на разним тржиштима. Тако рецимо постоји google.com, google.de, google.rs, итд, итд Све је Google, али су све странице различите и на различитим језицима.

ДОМАИН НАСТАВЦИ
Да мало објасним разне наставке, који се најчешце користе:

.com - је највише коришћен и најпозељнији наставак. Обично репрезентује комерцијалне веб странице. Наравно, и многе приватне и мале странице га исто тако користе.

.net - је на другом месту по популарности и обично значи да је страница која га користи нека група људи.

.org - Оригинално овај наставак је био резервисан за хуманитарне организације. То се сад висе не контролише, тако да и многи појединци и компаније сад имају тај наставак.

.edu - је резервисан за школске установе и само регистроване школе имају право да га користе.

.gov - је наставак само за УСА владине странице.

.biz - користе компаније и приватна предузећа

.info - нема рестрикција, свак може користити.

.name - за личне странице

.tv - телевизијске странице

.mobi - за мобилне телефоне

И наравно ту су разноразни национални наставци које смо вец споменули а нови се стално додају.

ЗАШТО МИ ТРЕБА ДОМЕН
Ако си као већина људи, вјероватно се питаш шта ће ти домен. Разлог је контрола у највећем броју случајева и ради лакшег памћења. Ако рецимо имаш личну страницу са сликама деце и слично онда страница са именом mojafamilija.com / net / rs / де је привлацна ствар.

Уколико желиш да протестовати против неправде у свету mrzimnepravdu.com ће сигурно привучи пажњу.

Ако имаш било коју врсту приватлука, у данашње време ниси нико ако немаш и веб страницу. И име те странице треба да буде исто или слично имену твоје фирме. Паметно изабран Домен је од изванредног значаја. Име у комбинацији са лого'ми слоганом који тебе и твоју фирму чини јединственим и препознатљивим је основа модерне економије.

Домени су у данашње време тако важни да су неке компаније морале да плате десетине милиона долара да откупе домен који је неко други регистровао. Појединци стално трагају и региструју домене за које мисле да би могли бити популарни или које фирме нису регистровале на време, и онда их продају за велике паре. Многи познати глумци и уметници су били присиљени да плате за Домени са њиховим именом. Та делатност је веома лукративна и расирена.Датум објављивања: 16-03-2008 23:46:45
Број посета: 1128Остала питања и одговори
Постави питање - упути примједбу
  ПРЕГЛЕД E-ПОШТЕ

Напомена: За корисника унијети
комплет адресу, нпр: test@btgport.net
Регистрација РС

ИТ ВИЈЕСТИ
Hakeri ukrali poverljiv softver iz Microsofta

Модеран компјутер - за 70 долара

Twitter има нову опцију - Fleets

Google апликације и на новим Huawei телефонима

Архива вијести